EGFR in cancerul pulmonar – cai de semnalizare


DETECTIA MUTATIILOR GENEI EGFR – EXONII 19 SI 21

EGFR in cancerul pulmonar – cai de semnalizare

NSCLC – cancerul pulmonar fara celule mici ( Non-small cell lung cancer) este responsabil de aproximativ 90% din totalul de cazuri de cancer pulmonar.

Este biologic agresiv si principala cauza de cancer fatal la barbati si femei.

Cand o celula pierde capacitatea de a orchestra secventa ordonata de evenimente care constituie multiplicarea celulara , proliferarea exagerata poate determina aparitia de tumori maligne ( cancere).

Multe celule tumorale , inclusiv cele pulmonare , prezinta o intensificare a activitatii EGFR.

EGFR este un receptor transmembranar si se gaseste pe suprafata multor celule tumorale.

Amplificarea caii de semnalizare celulara mediata de EGFR stimuleaza proliferarea celulara, cresterea tumorala , invazia tesuturilor de vecinatate , metastazarea determinand inhibitia mortii apoptozei ( inhibitia mortii celulare programate genetic ).

Importanta detectiei mutatiilor EGFR

Detectia mutatiilor EGFR permite personalizarea tratamentului pentru pacientii cu cancer pulmonar avansat local sau metastatic de tip NSCLC.

Pacientii cu mutatii la nivelul EGFR raspund mai bine la terapia non-standard comparativ cu pacientii care nu prezinta aceste mutatii si care raspund mai bine la terapia standard.


Mutatiile EGFR

Determinarea mutatiilor EGFR la nivelul ADN-ului tumoral semnifica o intensificare a semnalizarii intracelulare. Aceste mutatii sunt localizate la nivelul domeniului tirozin-kinazic al EGFR.

Consecintele acestor mutatii la nivelul EGFR sunt proliferarea celulara, invazia locala si la distanta (metastazarea), stimularea angiogenezei tumorale si inhibitia apoptozei.

Mutatiile EGFR sunt localizate la nivelul exonilor 19 si 21.

Deletiile de la nivelul exonului 19 si mutatiile punctiforme de la nivelul exonului 21 sunt responsabile de aproximativ 90% din mutatiile cu efect activator

Mutatiile la nivelul EGFR sunt prezente la aproximativ 30-50% din bolnavii de NSCLC din Asia Estica si aproximativ 10% din bolnavii Nord Americani si din Europa de Vest.