Virusul papilomatozei umane (HPV) este un virus ADN, cu spectru de gazde vertebrate foarte divers, inclusiv omul. HPV infectează atât celulele epiteliale tegumentare cât si celulele mucoaselor (bucală, faringiană, uretrală, vaginală, anală). Infectia cu HPV se manifestă clinic sub forma diferitelor leziuni mai mult sau mai putin evolutive (papiloame, condiloame, veruci superficiale si profunde, epidermodisplazii, leziuni ale colului uterin). Se apreciază că perioada de incubatie medie este în jur de 6 luni.
Tractul genital este principalul rezervor al infectiilor mucoase. Papiloamele genitale sunt leziunile cele mai frecvent investigate si se transmit veneric (pe cale sexuală).
Căi de transmitere
- sexuală (indiferent de forma de sex, cel mai frecvent)
- autoinoculare (genital-orală , mai rar)
- prin intermediul obiectelor contaminate (foarte rar)
- transmitere verticală sau peripartum (de la mamă la făt, si mai ales in cursul travaliului prin filiera pelvi-genitală → o posibilă cauză a papilomatozei laringiene a nou-născutului).
Tehnicile moderne de detectare a infecției cu HPV se bazează pe detecția ADN a virusului și identificarea genotipului viral din probe biologice (femei – raclaj col, secreție vaginală; bărbați – secreție uretrală, urină).
Genetic Lab vă oferă posibilitatea de auto-prelevare a probei biologice, care este ulterior trimisă laboratorului pentru analiza prezenței și genotiparea HPV.
- La femei, auto-prelevarea se realizează cu ajutorul Qvintip, un instrument de auto-prelevare care permite colectarea unei probe de secretie vaginală în comfortul propriei locuințe.
- La bărbați, auto-prelevarea constă în colectarea unei probe de urină într-un urocultor.
Testul permite identificarea a 28 de genotipuri HPV:
Cu risc oncogen scăzut: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70;
Cu risc oncogen ridicat: 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 69, 73, 82 (implicate în apariția și evoluția leziunilor displazice de col uterin, a cancerului de col uterin).
Cum functionează Qvintip ?
Qvintip este un instrument de auto-prelevare cu vârf detasabil care îti permite colectarea unei probe de secretie vaginală. Proba este ulterior trimisă la laborator pentru analiza prezentei HPV – virusul papilloma uman.
De ce ar trebui sa-mi fac un test HPV?
O infectie persistentă cu un virus papilloma uman cu risc ridicat poate conduce în timp la schimbari celulare ce se pot transforma în cancer cervical. Proba ta este analizată pentru prezenta HPV de risc înalt si scazut.
Simptomatologie
Cele mai multe infecții sunt asimptomatice, nediagnosticate. Se cunosc cazuri de infecție autolimitantă cu HPV.
- La femei, infecția cu HPV este sugerată de apariția verucilor, condiloamelor, papiloamelor în următoarele zone: vulvă, labii, uretră, vagin, col uterin, anus, perianal, tegument, laringe (genotipuri cu risc scăzut). Un aspect important al infecției este apariția leziunilor pe col uterin (joncțiunea endo-exocol), care pot evolua, în lipsa unui tratament adecvat și precoce, spre cancer (genotipuri cu risc crescut).
- La bărbați, prezența verucilor pe penis, gland, anus, zona perianală, tegument, laringe (genotipuri cu risc scăzut) sugerează o infecție cu HPV.