Testul FISH pentru cromozomii 13, 18, 21, x, y

Hibridizarea fluorescenta in situ (FISH)

Biolog Luminita Roibu

Hibridizarea fluorescenta in situ (FISH) este o tehnica de citogenetica moleculara utilizata in scopul identificarii anomaliilor cromozomiale, numerice si structurale (care nu pot fi detectate prin cariotipare).

Principiul acestei metode consta in atasarea la secventa tinta a unei sonde de ADN monocatenar (de circa 40 kb), marcata fluorescent, pe baza complementaritatii, de o secventa tinta a unui cromozom. Hibridizarea sondei cu ADN-ul celular este vizualizata la microscopul cu fluorescenta echipat cu filtre de excitatie si emisie, ceea ce permite citirea semnalelor specifice zonei tinta. Se numara si se analizeaza semnalele prezente in o suta de celule (ex. trei semnale fluorescente specifice pentru cromozomul 21 indica sindromul Down).

Tehnica FISH permite detectarea mozaicismelor, identificarea rearanjarilor cromozomiale complexe.

Mai multe sindroame dismorfice (sindromul Williams, Prader Willi, Angelman, DiGeorge) produse de microdeletii sau microduplicatii, suspectate clinic, imposibil de observat prin tehnicile citogenetice conventionale pot fi evidentiate prin FISH metafazic. Intrucat aceasta metoda presupune ca prima etapa de lucru, obtinerea unor culturi celulare (limfocite din sange periferic sau amniocite recoltate prin amniocenteza in saptamanile 15-17 de sarcina), rezultatul investigatiei este obtinut in doua saptamani.

FISH-ul interfazic permite punerea in evidenta a anomaliilor numerice, detectia sexului genetic intr-un timp scurt (48-72 h). Se realizeaza pe nuclei interfazici fara sa fie nevoie de efectuarea de culturi celulare. Se folosesc sonde de ADN corespunzatoare regiunilor centromerice ale cromozomilor 18, X, Y (CEP18, CEPX, CEPY), respectiv sonde locus specifice pentru cromozomii 13 si 21 (LSI13, LSI21). Metoda este mai putin informativa in cazul contaminarii cu celule materne (comparativ cu alte tehnici).

Analiza FISH este o metoda specifica, performanta, dar laborioasa, care necesita celule intacte; nu se substituie celorlalte metode de analiza cromozomiala si are indicatii foarte precise. FISH-ul interfazic este indicat a fi folosit ca test de screening rapid atunci cand exista semne de alerta ecografica sau biochimica (dublu test, triplu test), ulterior se recomanda o evaluare citogenetica completa.