Testul TORCH

TESTUL TORCH

Madalina Badila,
Biochimist specialist

Testul TORCH determina prezenta si titrul in sange a anticorpilor specifici de tip IgG si IgM ce apar ca rezultat al infectiei cu o serie de agenti patogeni ca: toxoplasma (T); altele (other-O): sifilis, HIV, virusul Epsteina “Barr, varicela, parvovirus B19, oreion, hepatita B; Rubella (R); Citomegalovirus (C) si Virusul Herpes simplex (H).

Se recomanda ca testul TORCH sa se efectueze in perioada pre-conceptiei ca un test de screening pentru a putea evalua momentul infectiei si gradul de imunitate al viitoarei mame. Riscul infectarii fatului si a manifestarii bolii depind de momentul in care a avut loc infectia mamei in timpul sarcinii, gradul de imunitate al mamei si varsta fatului in momentul in care a avut loc transmiterea infectiei la fat (seroconversia). Daca infectia a avut loc cu 6-9 luni inainte de a ramane insarcinata, organismul a dezvoltat imunitate la ea si de regula nu exista riscul de a o transmite la fat decat daca mama are un sistem imunitar slabit si astfel poate dezvolta o noua infectie activa. Infectia primara a mamei in cursul sarcinii prezinta cel mai mare grad de risc pentru o infectie congenitala, insa nu in toate cazurile de infectie materna exista si afectare intrauterina a fatului. Transmiterea materno-fetala prezinta consecinte grave asupra fatului, aceasta realizandu-se prenatal- prin trecerea de catre virus a barierei plancetare, perinatal- prin contactul nou-nascutului cu sangele si secretiile mamei si postnatal- prin alaptare.

Cele mai frecvente manifestari clinice ale infectiilor cu virusurile din grupul TORCH sunt: retardul de dezvoltare al fatului, malformatii fetale, avort spontan, nastere prematura, sindromul mononucleozic (febra, adenopatie, splenomegalie, angina), afectarea anumitor organe (ficat, splina, ochi, inima), afectarea sistemului nervos central, boli respiratorii prelungite la copii.

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit numit Toxoplasma gondii. Infectia cu T.gondii contactata in afara sarcinii este de obicei asimptomatica. Daca infectarea mamei are loc in primul trimestru de sarcina, transmiterea infectiei la fat se produce in cazuri rare, insa efectele asupra fatului sunt severe, producandu-se fie avort spontan, fie moartea nou nascutului. In cazul in care fatul supravietuieste, acesta poate prezenta malformatii grave sau retard mintal. Riscul de a transmite infectia fatului este mai mare in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, efectele asupra fatului fiind mai putin severe, iar copii sunt de regula asimptomatici la nastere, manifestand simptomele bolii pe parcursul vietii .

Virusul citomegalic este un membru al familiei Herpesviridae, infectia cu acest virus determinand sindroame proteiforme atat la copil cat si la adult. Infectia cu virusul citomegalic este frecvent asimptomatica la indivizii imunocompetenti, 70-90% din populatia adulta avand anticorpi fata de infectia cu CMV. Infectia se manifesta intr-o forma grava la indivizii imunodeprimati (infectati cu HIV, etc) si la noii nascuti la care CMV poate induce un sindrom congenital cu evolutie fatala.

Virusul herpetic este un al membru al familiei Herpesviridae. Virusurile herpetice sunt virusuri ADN ce poseda propietati biologice de latenta si reactivare. Infectia survenita la noul nascut in timpul nasterii de la o mama cu herpes genital este extrem de severa putand duce pana la decesul acestuia, de aceea in acest caz se recomanda nasterea prin operatie cezariana.

Rubeola este o boala contagioasa extrem de periculoasa daca este contactata in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, pentru majoritatea gravidelor existand un risc mare de avort spontan, iar celelalte putand naste copii cu malformatii congenitale extrem de grave. Este recomandata vaccinarea inainte de conceptie pentru acele femei care nu au fost vaccinate in copilarie. Pentru femeile care au fost vaccinate sau au facut boala in copilarie, riscul de a contacta si transmite virusul in timpul sarcinii este extrem de mic.

In cazul in care se stabileste prezenta unei infectii cu unul din agentii patogeni din grupul TORCH, medicul va decide conduita ulterioara, pentru unele infectii recomandandu-se pastrarea sarcinii si efectuarea unui tratament specific, iar pentru altele, avortul terapeutic.