BTS – Boli cu transmitere sexuală

BTS

Ce sunt Bolile cu Transmitere Sexuală?

Termenul de Boală cu Transmitere Sexuală (BTS) se referă la o varietate de sindroame clinice cauzate de patogeni care au fost dobândiți și transmiși prin contact sexual, cu apariția simptomatologiei la nivel genital. Incidența la nivel mondial este crescută. Se consideră ca mai mult de 1 milion de oameni dobândesc infecții cu transmitere sexuală în fiecare zi.

Unele infecții pot crește riscul de infecție HIV și pot avea consecințe serioase pe termen lung asupra sănatății. Unii dintre cei mai frecvenți agenți patogeni care produc BTS sunt:

  • Trichomonas vaginalis(TV)
  • Mycoplasma hominis(MH)
  • Ureaplasma urealyticum(UU)
  • Ureaplasma parvum (UP)
  • Chlamydia trachomatis (CT)
  • Neisseria gonorrhoeae(NG)
  • Mycoplasma genitalium(MG).

Chlamydia trachomatis este o bacterie care determină infecții ale tractului uro-genital și infecții oculare la ambele sexe:

  1. La bărbați, reprezintă una din cele mai frecvente infecții transmise pe cale sexuală. Infecția este în general asimptomatică, bărbații infectați fiind rezervor de transmitere al infecției. În cazurile simptomatice poate să apară secreția uretrală purulentă. În cazul persoanelor de peste 35 de ani infecția poate evolua spre epididimita (inflamația canalului epididimar) sau prostatita (infecția prostatei). Este posibil ca epididimita cronică să determine azoospermie și implicit infertilitate.
  2. La femei, infecția cu Chlamydia trachomatis poate determina cervicite (inflamații ale cervixului uterin), uretrite (inflamații ale uretrei). Ambele situații pot fi asociate cu secreție muco-purulentă. Femeile care sunt purtătoare asimptomatice de Chlamydia, pe de o parte sunt o sursă de transmitere a infecției, iar pe de altă parte, sunt expuse unei evoluții severe a infecției. Evolutiv, infecția cu Chlamydia trachomatis poate înainta către boala inflamatorie pelvină. Clinic, pacienta prezintă durere în regiunea pelvisului. Boala inflamatorie pelvină afectează atât endometrul uterin cât și trompele uterine. Frecvent, este necesară intervenția chirurgicală. Infecția cu Chlamydia trachomatis este o cauză de infertilitate sau de avort spontan.

Mycoplasma hominis este o bacterie care determină la femei vaginoza bacteriană și mai puțin frecvent cervicite. Poate determina și maladie inflamatorie pelvină. Mycoplasma hominis poate determina infertilitate la femei, dar acest aspect nu este complet clarificat. La barbați, rareori determină inflamația canalului epididimar sau a prostatei. De cele mai multe ori infecția la bărbați evoluează asimptomatic. Nu afectează fertilitatea la barbați.

Mycoplasma genitalium este o bacterie care poate determina infecții ale tractului uro-genital. La barbați poate determina prostatite sau epididimite. Nu afectează fertilitatea. Se poate asocia cu senzația de usturime la urinare. Cel mai frecvent este asimptomatică. La femei determină vaginite, endometrite, cervicite. Mycoplasma genitalium este implicată în determinarea infertilității .

Ureaplasma parvum/urealyticum sunt bacterii care produc infecții ale tractului uro-genital atât la barbați cât și la femei. La barbati, aceste bacterii pot determina inflamația epididimuluisau inflamații ale glandei prostatice. Infecția poate fi asimptomatică sau pot apărea usturimi la urinare și nu afectează fertilitatea. La femei determină vaginoza bacteriană, cervicite și inflamații ale anexelor uterine. Implicarea Ureaplasmei în infertilitate sau nașterea prematură prin avort spontan nu este sigură, dar nu este exclusă. Prin urmare, este indicat ca înainte de sarcină să se realizeze analize care să confirme sau să infirme o infecție cu Ureaplasma. Favorizeaza la ambele sexe apariția de calculi renali.

Trichomonas vaginalis este agentul etiologic al celor mai prevalente infecții cu transmitere sexuală non-virale. Determină la femei vaginite, uretrite sau cervicite, iar la bărbați poate fi responsabilă de 10-12% din cazurile de uretrită non-gonococică. Infecțiile pot fi asimptomatice la 50% dintre femei și 70-80% dintre bărbați.

Neisseria gonorrhoeae este agentul ce produce una dintre cele mai comune boli infecțioase. Cele mai multe femei sunt asimptomatice. Netratată, infecția poate ajunge în tractul genital superior și poate duce la complicații, corelate cu sarcini ectopice și infertilitate. La bărbați determină epididimită și uretrită.

Metoda: Real-Time PCR.

Rezultat: 5 zile lucrătoare.