Detecția și genotiparea HPV

Detecția și genotiparea HPV

Ce este HPV?

Virusul papilomatozei umane (HPV) este un virus ADN, cu spectru de gazde vertebrate foarte divers, inclusiv omul. HPV infectează atât celulele epiteliale tegumentare cât si celulele mucoaselor (bucală, faringiană, uretrală, vaginală, anală).

Se apreciază că perioada de incubație medie este de aproximativ 6 luni.

Infecția cu HPV se manifestă clinic sub forma diferitelor leziuni mai mult sau mai puțin evolutive (papiloame, condiloame, veruci superficiale si profunde, epidermodisplazii, leziuni ale colului uterin). Tractul genital este principalul rezervor al infecțiilor. Papiloamele genitale sunt leziunile cele mai frecvent investigate și se transmit veneric (pe cale sexuală).

Cauze: contact direct piele-piele si mucoase-mucoase.

Căi de transmitere:

  • Sexuală;
  • Autoinoculare (genital-orală);
  • Prin intermediul obiectelor contaminate;
  • Transmitere verticală sau perpartum (de la mamă la făt, mai ales în cursul travaliului prin filiera pelvi-genitală – o posibilă cauză a papilomatozei laringiene a nou-născutului).

Factori de risc:

  • număr mare de parteneri sexuali
  • sistem imunitar slăbit
  • contact direct piele-piele/mucoase

Simptomatologie

Cele mai multe infecții sunt asimptomatice, nediagnosticate. Se cunosc cazuri de infecție autolimitantă cu HPV.

La femei, infecția cu HPV este sugerată de apariția verucilor, condiloamelor, papiloamelor în următoarele zone: vulvă, labii, uretră, vagin, col uterin, anus, perianal, tegument, laringe (genotipuri cu risc scăzut). Un aspect important al infecției este apariția leziunilor pe col uteirn (joncțiunea endo-exocol), care pot evolua, în lipsa unui tratament adecvat și precoce, spre cancer (genotipuri cu risc crescut).

La bărbați, prezența verucilor pe penis, gland, anus, zona perianală, tegument, laringe (genotipuri cu risc scăzut) sugerează o infecție cu HPV.

Nu este exclus însă ca orice genotip de HPV să fie implicat în apariția uneia din leziunile enumerate mai sus.

De ce este importantă testarea HPV?

O infectie persistentă cu un virus papilloma uman cu risc ridicat poate conduce în timp la schimbări celulare ce se pot transforma în cancer cervical.

Prin tratare corectă, se diminueaza riscul de a transmite virusul.

Diagnosticarea infecției cu HPV

Tehnicile moderne de detectare a infecției cu HPV se bazează pe detecția ADN a virusului și identificarea genotipului viral din probe biologice (femei – raclaj col, secreție vaginală; bărbați – secreție uretrală, urină).

Genetic Lab vă oferă posibilitatea de auto-prelevare a probei biologice, care este ulterior trimisă laboratorului pentru analiza prezenței și gnotiparea HPV.

La femei, auto-prelevarea se realizează cu ajutorul Qvintip, un instrument de auto-prelevare care permite colectarea unei probe de secretie vaginală în comfortul propriei locuințe.

La bărbați, auto-prelevarea constă în colectarea unei probe de urină într-un urocultor.

Testul permite identificarea a 28 de genotipuri HPV:

  1. Cu risc oncogen scăzut: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70;
  2. Cu risc oncogen ridicat: 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 69, 73, 82 (implicate în apariția și evoluția leziunilor displazice de col uterin, a cancerului de col uterin).

Tehnica de lucru

Informația necesară sintezei la nivelul celulei infectate a componentelor din care este constituit HPV este stocată la nivelul ADN (Acid Dezoxiribo Nucleic) viral HPV. Prin urmare, atât multiplicarea virală cât și tipul (genotipul) HPV sunt corelate sensibil și specific cu determinarea ADN-HPV.

Tehnica de biologie moleculară utilizată pentru diagnosticul modern al infecției cu HPV este Real-Time PCR. 

Rezultatul este disponibil în 5 zile lucrătoare.

Performanță la nivel european

La o detecție ADN a tulpinilor HPV cu potențial oncogen, la nivelul gâtului (laringian, faringian) sau genital, se pot obține rezultate fals pozitive, deoarece genotipurile virale sunt foarte asemănătoare și se pot confunda ușor, în cazul în care metoda de detecție nu este foarte specifică.

În cadrul tehnicii de detecție a tulpinilor HPV cu risc oncogen crescut utilizată de GeneticLab, rezultatul analizei are o acuratețe de 99,99%.